Ερευνητική εργασία: Πώς να την ολοκληρώσεις χωρίς προβλήματα
Μια ερευνητική εργασία, είτε πρόκειται για πτυχιακή είτε για διπλωματική, αποτελεί ένα απαραίτητο και ταυτόχρονα άκρως απαιτητικό τμήμα στον τομέα της εκπαίδευσης. Πλέον, η πλειοψηφία των φοιτητών καλείται να εκπονήσει ολοένα και συχνότερα ερευνητικές εργασίες, οι οποίες εξασφαλίζουν τη λήψη είτε ενός άριστου βαθμού, είτε του πτυχίου των σπουδών. Η εργασία αυτή αντιπροσωπεύει το αποτέλεσμα της συστηματικής διερεύνησης ενός θέματος με σκοπό τη διαπίστωση γεγονότων και την εξαγωγή συμπερασμάτων. Μια ερευνητική εργασία μπορεί να περιλαμβάνει βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις, έρευνα, παρουσίαση δεδομένων και ανάλυση. Μάλιστα, η έρευνα συνιστά αναγκαίο εργαλείο για τη συγγραφή αυτών των εργασιών αλλά και για την επέκταση των γνώσεων πάνω σε ένα αντικείμενο. Να σημειωθεί βέβαια ότι οι ερευνητικές εργασίες δεν παρουσιάζουν απλώς τα αποτελέσματα μιας έρευνας με στατιστικά στοιχεία. Αντιθέτως, απαιτούν κριτική σκέψη και την εξαγωγή αποτελεσμάτων από πλήθος πηγών.
Τι περιλαμβάνει μια ερευνητική εργασία
Μια ερευνητική εργασία περιλαμβάνει αρχικά την επιλογή ενός θέματος και την ανάπτυξη αυτού σε μια δήλωση προβληματισμού ή σκοπού. Μάλιστα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υπάρχει ελευθερία ως προς την επιλογή θέματος για έρευνα. Βέβαια, είναι σημαντικό να επιλεγεί ένα θέμα για το οποίο υπάρχει επαρκής ποσότητα πηγών και πληροφοριών. Αφού πραγματοποιηθεί η επιλογή κι έγκριση από τον επιβλέποντα καθηγητή του θέματος, στη συνέχεια καθορίζεται η ερευνητική μέθοδος. Η μέθοδος έρευνας μπορεί να είναι ποσοτική ή ποιοτική, με την κατάλληλη εκ των δύο να καθορίζεται από το ερευνητικό θέμα, την τεχνογνωσία ή τις συνθήκες υπό τις οποίες διενεργείται η έρευνα. Η ποιοτική έρευνα εφαρμόζεται κυρίως στα πεδία των κοινωνικών επιστημών και επιδιώκει να εξερευνήσει και να καταλάβει εκ βαθέως τα κοινωνικά φαινόμενα. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στα άτομα που εκπονούν την έρευνα να εξετάσουν τα “γιατί” και τα “πώς” που στηρίζουν τα εν λόγω φαινόμενα. Αντίθετα, η ποσοτική έρευνα βασίζεται στην συστηματική ανάλυση των φαινομένων μέσω της χρήσης στατιστικών μεθόδων και αριθμητικών δεδομένων. Σκοπός της είναι να επιβεβαιώσει ή να αναιρέσει μια ήδη υπάρχουσα θεωρία μέσω της χρήσης αριθμητικών ευρημάτων και στατιστικής ανάλυσης των δεδομένων.
Μια ερευνητική εργασία αποτελείται από ένα βιβλιογραφικό και ένα ερευνητικό σκέλος. Το βιβλιογραφικό ή θεωρητικό σκέλος απαιτεί την εις βάθος μελέτη τόσο των ελληνικών όσο και των ξενόγλωσσων βιβλιογραφικών πηγών. Οι πηγές αυτές βοηθούν στην την εύρεση πληροφοριών σχετικά με τα συγκεκριμένα ερευνητικά ερωτήματα που έχουν τεθεί. Έπειτα, ακολουθεί το ερευνητικό σκέλος, το οποίο περιλαμβάνει συνήθως τη δημιουργία και συμπλήρωση ενός συγκεκριμένου αριθμού ερωτηματολογίων ή δελτίων παρατήρησης και όχι μόνο. Αφού μοιραστεί, συμπληρωθεί και επανασυλλεχθεί το μέσο εξαγωγής ερευνητικών δεδομένων, ακολουθεί η στατιστική ανάλυση των δεδομένων. Και εδώ ακριβώς είναι που δυσκολεύει η κατάσταση, καθώς δεν έχουν όλοι τις απαιτούμενες γνώσεις για να πραγματοποιήσουν στατιστικές αναλύσεις, πράγμα απολύτως φυσιολογικό.
Πώς η Hypothesis μπορεί να σας βοηθήσει στη στατιστική ανάλυση των δεδομένων της ερευνητικής σας εργασίας.
Στην Hypothesis, είμαστε δίπλα σε κάθε φοιτητή που δυσκολεύεται να ολοκληρώσει την ερευνητική του εργασία, και πιο συγκεκριμένα τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων. Μάλιστα, μπορούμε να βοηθήσουμε τόσο στην κατασκευή των ερωτηματολογίων, όσο και στη συγκέντρωση και καταχώρηση των δεδομένων σε κορυφαία προγράμματα στατιστικής ανάλυσης. Έπειτα, πραγματοποιούμε στατιστική ανάλυση των δεδομένων, ενώ βοηθάμε και στη διατύπωση, παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Σκοπός μας είναι να κατανοήσετε όλη τη διαδικασία, αλλά και να είστε σε θέση να την παρουσιάσετε με κάθε λεπτομέρεια. Η παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας, περιλαμβάνει από τη μεθοδολογία μέχρι και τα συμπεράσματα τα οποία εξήχθησαν. Έτσι, μπορείτε να είστε βέβαιοι για την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος!